Nowości książkowe

 

Krzysztof Hoła, Kuba. Gorzki smak cygar. Redaktor prowadzący: Justyna Maluga. Redakcja i korekta: Ludmiła Kucharska. Fotografie: Krzysztof Hoła, Aneta Łysek-Hoła, pixabay.com. Opracowanie graficzne: Marzena Piotrzkowska. Wydawnictwo „Bernardinum” Sp. z o.o., Pelplin 2020, s. 272.

 

 

Kuba. Gorzki smak cygar to książka podróżnicza z elementa­mi reportażu, pełna przydatnych i ciekawych informacji o wyspie. Napisana jest lekkim stylem z dużą dozą humoru. Autor rozmawia z mieszkańcami na różne, czasem zaskakujące tematy. Wszędzie spotyka się z niesamowitą życzliwością, pomimo często trudnych warunków życia ludzi, z którymi rozmawia.

Kuba to nie tylko salsa, cygara i drinki na plaży. Autor przeła­muje pewne stereotypy, starając się pokazać zarówno typowo tu­rystyczną stronę kraju, jak i tę „ukrytą” przed przybyszami. Poprzez rozmowy z Kubańczykami przedstawia ich sposób myślenia oraz poglądy, czasem całkowicie odmienne od tego, czego można by się spodziewać. Książka dostarczy czytelnikom odpowiedzi na wiele pytań i przybliży kilka kwestii, o których niewiele osób wie. Czy­telnicy dowiedzą się między innymi, dlaczego Kubańczycy często publicznie syczą i cmokają, dlaczego papaja ma tu specjalną na­zwę fruta bomba, czym jest „żółty punkt”, dlaczego Kubańczycy nazywają Rosjan bolos. Znajdą także nawiązanie do najsłynniejszej postaci związanej z Kubą – Ernesta Che Guevary.

Zapraszamy do odbycia podróży po wyspie „jak wulkan gorą­cej”, przez Kubańczyków poetycko nazywanej Zielonym Kajmanem. Jedno jest pewne – po przeczytaniu tej książki Kuba nie będzie dla Was tym samym krajem co wcześniej...

 

Krzysztof Hoła (ur. 1972), miłośnik książek, języ­ka hiszpańskiego i podróży na własną rękę. Zafa­scynowany kulturą latynoamerykańską. Chciałby kiedyś odwiedzić Kolumbię i Wenezuelę, a potem napisać o tym kolejną książkę. W wolnych chwilach pisze recenzje przeczytanych książek, czasami tworzy także wiersze do szuflady. Mieszka w Będzinie.